fredag 28 februari 2020

KRÄMIG KYCKLINGRISOTTO


Ingredienser:
2 st kycklingfileer
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
2,5 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk smör
1 dl parmesanost, färskriven
ev. 1 dl grädde
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Kall sås:
2 dl turkisk yoghurt
4 msk majonäs
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 krm salt

Gör så här:
Börja med att göra den kalla såsen. Rör ihop och ställ kallt.
Skär kycklingen i ca 1 1/2 cm långa bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs och bryn löken och kycklingen på svag värme i olja i en kastrull, 1–2 min. Tillsätt riset och vänd runt det tills grynen är genomvarma. Riset ska inte ta färg. Häll i vinet och låt det koka in ordentligt. Blanda vatten och kycklingfond i en tillbringare. Tillsätt vätskan lite i taget under omrörning och låt den koka in. Upprepa proceduren tills vätskan är nästan slut.
Tillsätt ev grädde, smör och parmesan när risotton har en krämig konsistens. Salta, peppra och rör om. Servera med färskriven parmesan och en god sallad.