onsdag 19 februari 2020

KLADDKAKA MED DULCE DE LECHE



Ingredienser:
150 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 liten tsk flingsalt

Glasyr:
1 dl grädde
100 g mörk choklad, ca 55% kakaohalt
2 rejäla tsk smör
1 tsk flingsalt
0,5 burk karamelliserad mjölk/dulce de leche á 397 g
Dulce de leche-grädde till servering

3 dl vispgrädde
ca 2–3 msk dulce de leche (enligt smak och tycke)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175C.
Smält smöret i en stor kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner socker och ägg i kastrullen.

Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner dem i äggsmeten, gärna genom en sil för att undvika klumpar. Rör till en jämn smet, och häll sedan ner den i en form med löstagbara kanter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 17-20 min, den ska fortfarande vara lite lös och “vaggig” i mitten. Tryck ner kanterna lite när du tagit ut den, så samlas inte glasyren i en grop i mitten av kakan sedan. Låt kakan svalna innan du brer på glasyren. Du kan även göra själva kakan kvällen innan den ska ätas och förvara i kylen över natten, och på morgonen samma dag som kakan ska serveras görs glasyren och brers på.

Glasyr:
Till glasyren kokas grädden snabbt upp i en liten kastrull och tas sedan från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Rör till en jämn smet. Klicka sedan i smöret och strö ner lite flingsalt.

Rör ner knappt hälften av den karamelliserade mjölken. Bred glasyren över kakan. Ta sedan den där sista matskeden karamelliserad mjölk som gör att du faktiskt förbrukar en halv burk, och lägg den i en kopp. Rör ut den med ett par teskedar vatten så att den får ungefär samma tjocklek som flytande honung. Droppa sedan den flytande dulce de lechen över glasyren med hjälp av en sked, och dra runt lite i glasyren med spetsen av en kniv för att få ett ripplat mönster.

Ställ tillbaka kakan i kylen igen så att glasyren hinner få lite fastare konsistens innan servering. Minst en timme bör den stå kallt.

Dulce de leche-grädde:
Vid servering – häll ett par matskedar dulce de leche i en bunke och häll på grädde. Vispa tills du har en tjock och fin kolagrädde, och servera den till kakan.