onsdag 30 december 2020

SJUHÅLSKAKA MED CHOKLAD


Ingredienser:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3/4 dl kokhett vatten
3/4 dl kakao

Choklad- kolaglasyr:
125 g smör
1/2 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 dl grädde


Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Rör ner mjöl, kakao och bakpulver. Blanda om och tillsätt sist det heta vattnet. Häll smeten i en smord form gärna med löstagbar botten. Grädda kakan i 175 °ca 35-40 min i nedre delen av ugnen.

Blanda ihop ingredienserna till glasyren i en kastrull. Koka krämen under omrörning tills den tjocknat något, ca 10 min. Gör sju hål med tex en sked i den varma kakan. Hålen ska vara ca 2 cm i diameter. Häll över den varma glasyren så hålen fylls, resten hälls över kakan.

Ställ kakan i kylen så den kallnar ordentligt och glasyren stelnar. Servera med vispad grädde till.