tisdag 8 december 2020

LUSSEBULLAR MED VANILJ




 

Ca 30 st

Ingredienser:
125 g smör
5 dl vatten
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
0,5 g saffran
ca 15 dl mjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
2 dl socker
3 msk vaniljsocker

sockerlag till pensling
1 dl vatten + 1 dl socker

pärlsocker att strö över

Gör så här:
Vispa ingredienserna till fyllningen fluffigt och ställ åt sidan. Koka upp socker och vatten till sockerlagen och ställ den åt sidan.

Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Mortla saffran med lite av sockret och rör ner. Blanda i resten av sockret, vaniljsocker och salt. Tillsätt smöret i bitar och blanda ner mjölet lite i taget med degkrok. Låt degen knådas ca 10 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla varje del till en rektangel och bred på fyllningen. Vik i hop degen i tre lager och skär dem i ca 15 remsor var (2-3 cm breda). Skär varje remsa som ”byxben” dvs gör en skåra tvärs över dem men inte ända upp på ena sidan, så de fort håller i hop där. Ta byxbenen och tvinna dem. Rulla sedan i hop dem till en bulle och fäst änden under bullen så den inte åker upp. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 1 1/2 timme.

Grädda bullarna 8-10 min i 225 C tills de fått fin färg. Pensla dem sedan genast med sockerlagen och strö över pärlsocker.