11 juni 2025

UGNSOMELETT MED SVAMPSTUVNING



6 port.
Ingredienser:
1 dl mjölk
1,5 msk vetemjöl
5 dl mjölk
5 ägg
1 tsk salt
Champinjonstuvning
250 g champinjoner eller kantareller
25 g smör
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 msk vetemjöl
Salt och vitpeppar

Gör så här:
Vispa ihop 1 dl mjölk och 1,5 msk vetemjöl till en redning.
Koka upp 5 dl mjölk under omrörning. Drag grytan åt sidan.
Rör ner redningen. Koka upp igen under omrörning. Att koka upp en andra gång är viktigt och får inte hoppas över.
Låt svalna. Vispa sedan ner ett ägg i taget. Tillsätt salt.
Häll omelettsmeten i en smord ugnsform. Ca 20×30 cm.
Grädda omeletten mitt i ugnen 200° i ca 25 min.
Fräs skivade champinjoner i smör. Häll på vispgrädde. Koka upp under omrörning.
Vispa ihop mjölk och vetemjöl till en klumpfri redning. Häll sakta ner redningen i den kokande grädden.
Hetta upp. Rör tills stuvningen tjocknar. Salta och peppra och låt stuvningen vila en stund. Då tjocknar den mer. Fördela ut stuvning över omeletten.